Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

«Ένα αστέρι γεννιέται στη ΔΕΘ»



Μικροί και μεγάλοι επισκεπτόμαστε αυτές τις μέρες τον «Αστερόκοσμο» στη ΔΕθ. Οι περισσότεροι έμειναν ενθουσιασμένοι και τον ξαναεπισκέφτηκαν. Με προσιτό εισιτήριο, με ελεύθερο parking, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν εξαιρετικά οργανωμένους και διακοσμημένους χώρους, να πάρουν μέρος σε κλασικά και πρωτότυπα παιχνίδια και διαγωνισμούς, να παρακολουθήσουν παραστάσεις και συναυλίες, να διασκεδάσουν και να χαρούν. Πρόκειται για ένα μεγάλο λούνα παρκ, μια μίνι Disneyland, πολύ ανώτερο από το πάρκο ψυχαγωγίας Tivoli για το οποίο παινεύεται η Κοπεγχάγη. Αποτελεί μια όαση στο γκρίζο τοπίο της Θεσσαλονίκης που θαρρείς και δε γιορτάζει φέτος. Παραμένει αστόλιστη και σκοτεινή τα βράδια με ευθύνη της  δημοτικής αρχής.
Παράλληλα με την περιήγηση στους χώρους της και την απόλαυση που προσφέρει η μαγική διοργάνωση, μπορεί κανείς να διαπιστώσει και να προβληματιστεί σε γενικότερα θέματα που σχετίζονται με τη ΔΕΘ:
1. Η Χριστουγεννιάτικη γιορτή κάλυψε με τον καλύτερο τρόπο μια νεκρή περίοδο για τη ΔΕΘ για έναν ολόκληρο μήνα. Πρόσφερε ζωή και χαρά στη πόλη. Φαίνεται ότι το εγχείρημα και από οικονομικής άποψης είναι θετικό. Αν πράγματι είναι έτσι, θα πρέπει να καθιερωθεί ως θεσμός και να ενταχθεί στο πρόγραμμα εκδηλώσεων της Έκθεσης.
2. Είναι καλό να εξετασθεί ποιό από τα στοιχεία του «Αστερόκοσμου» μπορεί να λειτουργεί σε μόνιμη βάση, ώστε να δίνει ζωή στο κέντρο της πόλης, ως πάρκο ψυχαγωγίας, ολόκληρο το χρόνο. Σ΄ αυτή την περίπτωση, οι σχετικές εγκαταστάσεις πρέπει να βελτιωθούν και ενδεχομένως να αυξηθούν.
3. Είναι φανερό ότι, λόγω της οικονομικής κρίσης, η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ αναβάλλεται επ΄ αόριστον και πάντως για πολλά χρόνια. Είναι, λοιπόν, ανάγκη να αναζητηθούν κι άλλοι τομείς, χρήσεις και δραστηριότητες αξιοποίησης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων. Όχι νέα κτίρια, αλλά αξιοποίηση αυτών που υπάρχουν.
4. Να εξεταστεί το πρόγραμμα των κλαδικών εκθέσεων: μερικές να καταργηθούν ή να συγχωνευτούν, νέες να προστεθούν, η διάρκειά τους να εξεταστεί και πάλι.
5. Η γενική έκθεση του Σεπτεμβρίου είναι ανάγκη να ενώσει και πάλι την πόλη. Η Θεσσαλονίκη δεν αντέχει άλλο να τη χρησιμοποιούν ως σάκο του μποξ. Δεν είναι πεδίο για επαναστατική γυμναστική των κομμάτων και για μεγαλοστομίες των κυβερνήσεων χωρίς αντίκρισμα και χωρίς συνέχεια.
Με λίγα λόγια, οι αρμόδιοι να δουν την Έκθεση με επαγγελματική υπευθυνότητα και να πάρουν τις αποφάσεις και τα μέτρα που πρέπει, ώστε να προσαρμοστεί η ΔΕΘ στις ανάγκες των καιρών. Είναι ένα τεράστιο «κεφάλαιο» για την πόλη που έχει νεκρωθεί. Είναι βέβαιο ότι υπάρχει περιθώριο για πραγματική ανάπτυξή της.  Καιρός να ζωντανέψει και να δίνει ζωή και στη Θεσσαλονίκη όλο το χρόνο.  

Δημήτρης Κούβελας,
Δικηγόρος
kouvelas@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου