Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

«Τα ρέματα, ανεκτίμητος θησαυρός πρασίνου»

Στη Χαλκιδική, ακούσαμε πολλές φορές, οτι κατά τη διάρκεια καταιγίδας οι δρόμοι έγιναν ποτάμια και έριξαν παρκαρισμένα αυτοκίνητα στη θάλασσα. Στην πραγματικότητα έγινε το αντίστροφο. Τα ποτάμια (παλαιοί χείμαρροι), με την αναρχία που επικρατεί στην ανοικοδόμηση, ήταν τα μόνα που δεν πουλήθηκαν ως οικόπεδα και τα έχουν μετατρέψει σε δρόμους. Επειδή όμως τη φύση δεν μπορείς να την ξεγελάσεις, αυτοί οι παρά φύση δρόμοι ξαναγίνονται ποτάμια την ώρα της καταιγίδας, για να εκδικηθούν τους βιαστές.

Στη Θεσσαλονίκη παρόμοιες παρεμβάσεις έγιναν στο παρελθόν, με συνέπεια να μετατραπούν σε δρόμους παλαιά ρέματα στο Ντεπό, στην Ανάληψη, στο Κυβερνείο, στην Κολοκοτρώνη, στην Καυτατζόγλου, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του Δενδροποτάμου. Τις πληρώνουμε ακόμη και τώρα τις επεμβάσεις αυτές στις μεγάλες νεροποντές. Μάλιστα, η κατάσταση θα ήταν πραγματικά τραγική, αν δεν είχε αναπτυχθεί η προστατευτική ζώνη με το δάσος του Σέιχ-Σου, αν δεν είχε κατασκευαστεί η περιφερειακή τάφρος από την Τριανδρία μέχρι τον Φοίνικα και δεν είχε διευθετηθεί ο Δενδροπόταμος. Η απειλή, όμως, παραμένει.
Τι συμβαίνει στην πράξη; Οι παρακείμενοι ιδιοκτήτες μπαζώνουν τα ρέματα και αυγατίζουν τις ιδιοκτησίες τους, προπάντων στις περιοχές με οικοπεδική αξία, όπως στην ευρύτερη Θεσσαλονίκης και στην Χαλκιδική. Έτσι το πράσινο καταστρέφεται, η δημόσια περιουσία διαρπάζεται κι επειδή ο Δήμος δεν μπορεί να εξαγοράσει αρκετούς χώρους για πράσινο, οι πόλεις υποβαθμίζονται.

«Πεδίον λαμπρόν» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και συμφέρον της να πάρει μέτρα άμεσα. Ενέργειες που προτείνονται:

- Καταγραφή από κάθε Δήμο όλων των ρεμάτων της περιοχής του. Είναι πολύ εύκολο να γίνει αμέσως οριοθέτηση, από τις αεροφωτογραφίες.

- Κτηματολογική τακτοποίηση που εξασφαλίζει την ιδιοκτησία του Δήμου.

- Αστυνόμευση για τις καταπατήσεις, που πρέπει να γίνει με άγρυπνο μάτι.

- Μετατροπή των ρεμάτων σε πάρκα κατά τη διαδικασία σύνταξης των πολεοδομικών σχεδίων που είναι σε εξέλιξη.

Πόσο ωραία είναι τα ρέματα που έχουν διαφυλαχθεί μέσα στον πολεοδομικό ιστό του Πανοράματος και του Ωραιοκάστρου! Στη Θεσσαλονίκη, μόνο τοπικά δείγματα συναντούμε προς την Τριανδρία, ανεβαίνοντας για τον περιφερειακό, στην ΥΦΑΝΕΤ, πιο ψηλά ανάμεσα σε Τούμπα, Τριανδρία, στην Άνω Τούμπα (στη γέφυρα), ανάμεσα σε Άνω Τούμπα και Πυλαία, στη Χαριλάου στον Κήπο του Καλού, στις 40 Εκκλησιές κάτω από την εκκλησία, πίσω από το συνοικισμό της Ευαγγελίστριας. Φαντάζεσθε αυτά και πολλά άλλα ρέματα να διασχίζουν την πόλη από το Σέιχ-Σου μέχρι τη θάλασσα;

Οι πόλεις μας πάσχουν από πράσινο. Έχουμε το πράσινο μπροστά μας δωρεάν· μη το αφήσουμε να χαθεί!

Δημήτρης Κούβελας,

Δικηγόρος

kouvelas@otenet.gr

@dkouvelas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου