Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

«Η ατολμία, η γραφειοκρατία και τα συμφέροντα ρυπαίνουν βάναυσα»

Η αδιαφορία των πολιτών, η ατολμία πολιτείας και τοπικής αυτοδιοίκησης και πάνω απ΄ όλα η γραφειοκρατία και τα συμφέροντα συνθέτουν το αλαλούμ στον τομέα των απορριμμάτων. 

Πετάμε όπου να΄ ναι τα άχρηστα και τα περισσευούμενα αντικείμενα. Μπορείς να συναντήσεις κατά μήκος οποιουδήποτε δρόμου, εθνικού, επαρχιακού, κοινοτικού, κάθε είδους μπάζα, σκουπίδια, νάιλον σακούλες και μπουκάλια. Μέσα στα ρέματα πετάμε, -και όταν βρέξει τα βρίσκουμε στην ακροθαλασσιά-, υλικά κατεδαφίσεων, παλιά έπιπλα, τηλεοράσεις, συσκευές κουζίνας, θερμοσίφωνες, μπανιέρες, στρώματα…

Μέσα στους κάδους του Δήμου, εκτός από σκουπίδια, ρίχνουμε μπουκάλια, χαρτιά, πλαστικά, μικρά μεταλλικά και ξύλινα αντικείμενα, μικροσυσκευές και αντικείμενα με επικίνδυνες ουσίες, όπως μπαταρίες, εντομοκτόνα, προϊόντα θεραπείας ασθενών, απορρίμματα κατοικίδιων ζώων.

Δεν υπάρχουν επίσημοι, οργανωμένοι και διάσπαρτοι χώροι να δέχονται μπάζα και άλλα στερεά απόβλητα, πέραν εκείνων που αποκομίζουν οι Δήμοι. Και το πιο σοβαρό, δεν υπάρχουν οργανωμένοι χώροι να δέχονται βιομηχανικά στερεά απόβλητα, ανάλογα και με την επικινδυνότητά τους.
Και όταν έρθει η ώρα να οργανώσουμε τη διαλογή, τη συλλογή, τη μεταφορά και τη διάθεση των απορριμμάτων, τότε εκδηλώνονται τα «χαρίσματα» της φυλής μας. Ατέλειωτες συζητήσεις. Απαίτηση τα σκουπίδια να πάνε οπουδήποτε, εκτός από τη δική μας αυλή. Ο ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλο και αποφάσεις δεν λαμβάνονται. Έτσι καταλήγουμε στο φαινόμενο «όλη η Ελλάδα μια χωματερή».

Τι γίνεται όμως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Η ανακύκλωση, τόσο στην πηγή όσο και η τελική, καλύπτει περισσότερο από το 60% και μόνο το υπόλοιπο πηγαίνει σε ταφή ή καύση. Και φυσικά προσφέρονται όλα τα μέσα για ανακύκλωση. Και στη πηγή και σε ειδικούς δημοτικούς χώρους.

Είναι οργανωμένοι οι χώροι υποδοχής στερεών αποβλήτων, κατά κατηγορίες, ανάλογα με το είδος και την ενδεχόμενη επικινδυνότητα.

Η μεταφορά και η διάθεση των αποβλήτων αστυνομεύεται αυστηρά και επιβάλλονται ποινές στους παραβάτες.

Δώδεκα στόχοι στον τομέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων που περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα του Συνδέσμου Ο.Τ.Α. για την ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης:

- Μονάδα Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Επεξεργασίας και Διάθεσης Απορριμμάτων Νοτιοανατολικού τομέα.

- Κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολοίπων (Χ.Υ.Τ.Υ.) Νοτιανατολικού τομέα.

- Μονάδες Μηχανικής Βιολογικής Επεξεργασίας και Παραγωγής Ενέργειας Νοτιοανατολικού (Άγιος Αντώνιος) και Βορειοδυτικού τομέα.

- Τρίτη φάση ανάπλασης και παράδοσης στο Δήμο 410 στρεμμάτων στους Ταγαράδες.

- Κατασκευή Κέντρου Ανακύκλωσης Υλικών Συσκευασίας στην περιοχή της Ευκαρπίας (ΤΙΤΑΝ).

- Κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων κλειστού και βαρέως τύπου στο ίδιο μέρος.

- Έξι μικροί Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) για την εξυπηρέτηση των περιφερειακών Δήμων.

- Λειτουργία χώρου επικίνδυνων αποβλήτων που δεν επιτρέπεται να αποτεθούν στους Χ.Υ.Τ.Α.

-  Λειτουργία διάσπαρτων σε όλο τον Νομό εγκεκριμένων χώρων για μπάζα.

- Ενίσχυση και επέκταση δράσεων εναλλακτικής διαχείρισης από μέρους ιδιωτών και Δήμων.

- Δημιουργία χώρων ή τρόπων εναπόθεσης βιομηχανικών αποβλήτων.                             

  Τέσσερα χρόνια μετά τον καταρτισμό του προγράμματος τα συμφέροντα και η γραφειοκρατία πολεμούν με λύσσα κάθε προσπάθεια. Μόνον με ενιαίο μέτωπο των δήμων που εμπλέκονται θα έρθουν αποτελέσματα. Ας ελπίσουμε να συμβεί μετά τις δημοτικές εκλογές που έρχονται.

Δημήτρης Κούβελας,

Δικηγόρος

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης,

Συνδυασμού «Θεσσαλονίκη-Εντάξει» του Σταύρου Καλαφάτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου