Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

«Ο θρησκευτικός τουρισμός ελπίδα για τη Θεσσαλονίκη»



Πολύ μεγάλη συζήτηση γίνεται για την ανάγκη εξόδου της Θεσσαλονίκης στις τουριστικές αγορές. Δυστυχώς, ο θρησκευτικός τουρισμός δεν είναι αξιόλογος, ούτε οργανωμένος στην πόλη μας. Είναι ίσως ο τομέας με τις μεγαλύτερες προοπτικές, αρκεί να τύχει στοιχειώδους προσοχής.
    Έλληνας τουριστικός πράκτορας, με έδρα τη Στουτγκάρδη, μας πληροφορεί ότι κινεί κάθε χρόνο 15.000 – 20.000 τουρίστες, κυρίως Γερμανούς, με πρόγραμμα «Τα βήματα του Αποστόλου Παύλου στην Ελλάδα». Περιλαμβάνονται επισκέψεις στη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια, τους Φιλίππους και πραγματοποιούνται σε περιόδους χαμηλής ζήτησης (άνοιξη, φθινόπωρο).
    Η Θεσσαλονίκη έχει απεριόριστες προϋποθέσεις και υποδομές για θρησκευτικό τουρισμό.
    Ο Άγιος Δημήτριος, γνωστός και τιμώμενος σε ολόκληρο τον κόσμο, με τον περικαλλή και αρχαιότατο ναό του, με τη φυλακή και τον τόπο του μαρτυρίου και το σκήνωμά του, αποτελεί πρώτης τάξεως πόλο έλξης.
   Η Αγία Σοφία, η Αχειροποίητος, σπουδαίοι ναοί των πρώτων αιώνων, αλλά και η Παναγία Χαλκέων, οι Άγιοι Απόστολοι, η Αγία Αικατερίνη, ο Άγιος Παντελεήμων, η μονή Βλατάδων κλπ. Προσθέτουμε τους σύγχρονους λαμπρούς ναούς με πολλαπλούς συμβολισμούς στη μνήμη του Αποστόλου Παύλου, Κυρίλου και Μεθοδίου, Γρηγορίου Παλαμά και Μεγάλου Φωτίου.
Η Ροτόντα  αποτελεί παγκόσμιο μνημείο τέχνης και ιστορικό χώρο λατρείας, αρχικά ειδωλολατρικό και στη συνέχεια χριστιανικό στη μνήμη του Αγίου Γεωργίου.
   Στην ευρύτερη περιοχή μπορούν να συνδυαστούν θρησκευτικά προσκυνήματα:
- Στη Βέροια και στην Παναγία Σουμελά, σε συνδυασμό με επίσκεψη στη Βεργίνα.
- Στο μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου Ολύμπου, σε συνδυασμό με επίσκεψη στο Δίον.
- Στα μοναστήρια Αγίας Αναστασίας, Ορμύλιας, Μεταμόρφωσης και προσκύνημα στην Παναγία στη Μηχανιώνα.
- Τα μοναστήρια στα Μετέωρα αποτελούν μοναδικό προσκύνημα μαζί με μια ημερήσια εκδρομή.
- Το Άγιο Όρος και ο περίπλους της χερσονήσου του Άθω αποτελούν κορυφαίο προορισμό για θρησκευτικό τουρισμό.
    Σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού αποτελεί η αξιέπαινη πρωτοβουλία της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης. Το ιστορικό σωματείο της πόλης, που αναπτύσσει εθνική και κοινωνική δράση από την εποχή της Τουρκοκρατίας (1871), αποφάσισε και προωθεί τη δημιουργία θεματικού πάρκου με αντικείμενο «την αποστολική πορεία του Αποστόλου Παύλου στα Έθνη». Το σπουδαίο αυτό έργο θα γίνει σε μεγάλη ιδιόκτητη έκταση του σωματείου, με δικά του έξοδα, στο Δήμο Αγίου Παύλου, χαμηλότερα από το μεγάλο νέο Ιερό Ναό.
    Αλλά και άλλα προγράμματα θρησκευτικού τουρισμού θα μπορούσαν να αναπτυχθούν. Όπως, α) ειδικό πρόγραμμα για τη γνωριμία με τον Κύριλλο και Μεθόδιο θα είχε ασφαλώς πολύ ενδιαφέρον για τους Σλάβους γείτονές μας και για τους Ρώσους· β) ανάλογο πρόγραμμα με θέμα «Θεσσαλονίκη, η δεύτερη Ιερουσαλήμ», θα είχε ενδιαφέρον για τους Εβραίους.
Οι ιδέες δεν λείπουν, πρέπει επιτέλους να περάσουμε στην πράξη!


Δημήτρης Σ. Κούβελας,
Δικηγόρος
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης,
Συνδυασμού «ΕΝΤΑΞΕΙ» του Σταύρου Καλαφάτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου