Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

«Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας: ο γόρδιος δεσμός»



(Δημοσιεύτηκε στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής» στις 23.3.14)

     Τις προηγούμενες μέρες ανακοινώθηκε πως η «Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας» επανακινεί τις διαδικασίες εύρεσης του κατάλληλου σε θέση και μέγεθος χώρου για να εγκατασταθεί οριστικά. Εν τω μεταξύ, τα λιγοστά στελέχη της εταιρίας μετακομίζουν στις εγκαταστάσεις του «ΝΟΗΣΙΣ». Οκτώ χρόνια μετά την ίδρυσή της Ζώνης Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, η συζήτηση αρχίζει από την αρχή.
     Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις! Δεν βάζουμε στόχο να γίνουμε η «One North» της Σιγκαπούρης, όπου λειτουργούν δύο συστάδες καινοτομίας για βιοϊατρική και πληροφορική, με ασύλληπτα αποτελέσματα, χάρη στις επενδύσεις του διεθνούς κεφαλαίου.
    Θα ήθελα να καταθέσω ορισμένες ρεαλιστικές, νομίζω, σκέψεις για απαραίτητες ενέργειες και παράλληλες δράσεις που θα δώσουν ώθηση στο σπουδαίο εγχείρημα: 
1. Η πρώτη καινοτομία, που θα προωθήσει και τις υπόλοιπες καινοτομίες, είναι η αλλαγή στις δομές και τις ταχύτητες της κυβερνητικής μηχανής. Αν δεν γίνει αυτό, δεν θα γίνει τίποτε.
2. Να καθιερώσουμε διαγωνισμούς βραβεύσεις για την ανάδειξη νέων ιδεών.
3. Να καθιερώσουμε συνεργασία Δημοσίου – Πανεπιστημίων – επιχειρήσεων για προώθηση καινοτόμων προϊόντων, αξιοποιώντας την πανεπιστημιακή γνώση και έρευνα.
4. Να αναδείξουμε τη Θεσσαλονίκη ως πολιτιστικό και τουριστικό κέντρο.
5. Να επιδιώξουμε άμεση εφαρμογή προτάσεων γενικής αποδοχής, προσδιορισμό νέου ρόλου της Δ.Ε.Θ., παραχώρηση στρατοπέδων στους Ο.Τ.Α. ως βάση για αναπλάσεις στην πόλη, που θα την κάνουν πιο ελκυστική.
6. Να αναδείξουμε τη Θεσσαλονίκη ως κέντρο διεθνών σπουδών με την ανάπτυξη του Διεθνούς Πανεπιστημίου, την καθιέρωση ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών στα Πανεπιστήμιά μας, σε συνδυασμό με προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών από το Κολέγιο «Ανατόλια» και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή.
7. Να υποστηρίξουμε γνωστές τεχνολογίες στην αγροτική ανάπτυξη και τη βιομηχανία τροφίμων (π.χ. νανοτεχνολογία).
8. Να αξιοποιήσουμε το καθαρό νερό του βιολογικού στις αρδεύσεις.
9. Να βοηθήσουμε την αποτελεσματική προσαρμογή και εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων που άλλοι μελέτησαν. Η έρευνα στη χώρα μας πρέπει να είναι εφαρμοσμένη και όχι θεωρητική. Η Ιαπωνία και η Κίνα αναπτύχθηκαν με «αντιγραφές».
10. Να πάρει υπόσταση η «Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας» ως κυψέλη δημιουργικής δραστηριότητας και παραγωγής που βασίζεται σε νέες ιδέες και όχι ως ένα ακόμη κέντρο γραφειοκρατίας.
11. Να μιμηθούμε τη ζώνη καινοτομίας «ΒΖ Barcelona ΙΖ». Ταιριάζει στα δικά μας μεγέθη, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες.
12. Να βγάλουμε από τη ναφθαλίνη το λιμάνι, το εμπορευματικό κέντρο και τους κάθετους άξονες της Εγνατίας. Χωρίς εμπόριο, χωρίς μεταφορές, δεν υπάρχει οικονομική ζωή στη Θεσσαλονίκη στο μέλλον, όπως δεν υπήρχε στο παρελθόν.
    Λέμε «ναι» στο δοκιμασμένο και πετυχημένο διαχρονικό ρόλο της πόλης μας, αλλά με καινούργιο πρόσωπο: με νέα νοοτροπία, με γρήγορους ρυθμούς, με χρήση νέων μεθόδων και τεχνολογιών.
      Και για να γίνει κάτι, πέρα από τις προτάσεις και τις αποφάσεις πρέπει  κάποτε να αρχίσει η λειτουργία της ζώνης. Κάποιος πρέπει να σπάσει το γόρδιο δεσμό που την κρατάει οκτώ χρόνια στην αφετηρία. Οι επιστήμονες απέδειξαν ακόμη και τη θεωρία του Big Bang! Εμείς θα μένουμε στα λόγια;   

Δημήτρης Κούβελας,
Δικηγόρος
kouvelas@otenet.gr
@dkouvelas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου