Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

«Και η γιορτή θέλει ψυχή»



Εκπνέει σε λίγες μέρες η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης από φορείς και καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στα φετινά ΔΗΜΗΤΡΙΑ κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου. Παράλληλα, η αρμόδια αντιδημαρχεία πολιτισμού προχωρεί τις επαφές της για να εξασφαλίσει την ένταξη προσωπικοτήτων της τέχνης, αλλά και ξεχωριστών εκδηλώσεων στην ίδια περίοδο. Ο δήμος έχει επισημάνει την αναγκαιότητα του πολύ έγκαιρου προγραμματισμού σε τέτοιου μεγέθους διοργανώσεις δεδομένου ότι, ιδίως οι ξένοι καλλιτέχνες κλείνουν το πρόγραμμα τους πολύ νωρίς, αλλά και για να πετύχει ακόμη καλύτερες οικονομικές συμφωνίες στις δύσκολες μέρες που περνάμε.
Διοργανώθηκε πριν από μερικές μέρες στο δημαρχείο μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα την ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου αστικού περιβάλλοντος και για τα οφέλη που θα προκύψουν για την πόλη μας και τους πολίτες της από τις σχετικές παρεμβάσεις. Η εκδήλωση θεωρήθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα για τη διεκδίκηση από τη Θεσσαλονίκη του τίτλου της «Ευρωπαικής Πράσινης Πρωτεύουσας 2014»
Αντίθετα, στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, παραιτήθηκε σύσσωμο το δ.σ. του οργανισμού «Θεσσαλονίκη 2012» που είναι  αρμόδιος για τη διοργάνωση των εορτασμών των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Η ιδέα που προβλήθηκε, όταν πέρσι ο δήμαρχος όριζε ως μέλη του δ.σ. εκλεκτούς και ικανούς συμπολίτες μας, ήταν «να τιμήσουμε την ιστορική διάσταση της επετείου και από την άλλη να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία για να γίνει γνωστή η πόλη μας» με μπροστάρη το δήμο, όπως ήταν πολύ φυσικό. Το σύνθημα που επελέγη ως προσκλητήριο προς όλους τους Θεσσαλονικείς ήταν “γιορτάζουμε, συμμετέχουμε, κοιτάμε μπροστά”. Δυστυχώς, όλοι νιώθουμε ότι καμιά γιορτή δεν προετοιμάζεται, σε τίποτε δεν συμμετέχουμε, παρά αντίθετα κοιτάζουμε αμήχανα την πρωτοφανή απραξία της δημοτικής αρχής. Η δικαιολογία της οικονομικής δυσπραγίας ή της ελάχιστης οικονομικής βοήθειας από την κεντρική εξουσία φαντάζει εντελώς προσχηματική. Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι ακόμη και οι όποιες δράσεις του δήμου για την τουριστική προβολή της πόλης μας αποστασιοποιούνται πλήρως από την επέτειο της απελευθέρωσης. Η δε αδιαφορία του δήμου να ενεργοποιήσει πολίτες σε εθελοντική βάση, όπως έκανε με επιτυχία για τη διεκδίκηση της Ευρωπαικής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014, γεννά τουλάχιστον απορίες. Ο δήμαρχος, αντί να είναι πρώτος στον προγραμματισμό και στον ενθουσιασμό, κρύβεται πίσω από κάποια αλληλογραφία για έγκριση κονδυλίων.
Ακόμη και όταν φορείς, σωματεία και οργανώσεις της πόλης απευθύνθηκαν έγκαιρα στο δήμο υποβάλλοντας προτάσεις για εκδηλώσεις παράλληλες και δε ζήτησαν παρά μικρές διευκολύνσεις, κυρίως όμως ηθική συμπαράσταση, αντιμετώπισαν ψυχρότητα αντί για ενθάρρυνση. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο ατόπημα της δημοτικής αρχής που θα χρεωθεί το ναυάγιο που έρχεται. Η στάση του δήμου προκαλεί τεράστια απογοήτευση, οι πολίτες χάσαμε το κέφι μας και παραιτούμαστε από την προσπάθεια. Κι ας μη ξεχνάμε ότι η γιορτή θέλει ψυχή!

Δημήτρης Κούβελας,
Δικηγόρος
kouvelas@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου