Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Νέα Τράπεζα Μικρομεσαίων - ΄Ενας ακόμη νεκροθάφτης

Ο πρόεδρος της Αιτής πρόσφατα αποφάσισε να χτίσει ένα νέο νοσοκομείο. Να το εξοπλίσει με τα πιο σύγχρονα εργαστήρια και να το στελεχώσει με γιατρούς από το εξωτερικό. Ετσι θ’ αντιμετωπίσει την επιδημία χολέρας που ξέσπασε στη χώρα του μετά τον τελευταίο σεισμό.

Ο Ναπολέων στη μάχη του Βατερλώ, όταν τα πυροβόλα του κόλλησαν στη λάσπη, έστειλε επειγόντως παραγγελία στη Μασσαλία για τρέιλερς με ερπύστριες .

 Φανταστικά και αστεία είναι φυσικά τα πιο πάνω. Αλλά δεν είναι καθόλου αστείο η ίδρυση τράπεζας για τους μικρομεσαίους, δηλαδή του 99,5% των ελληνικών επιχειρήσεων. Αποτελεί επίσημη εξαγγελία του αρμόδιου υπουργoύ, που χάθηκε στη φουρτούνα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Έχουμε τόσες τράπεζες με χιλιάδες υποκαταστήματα και δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους σ’ ολόκληρη τη χώρα. Αυτές είναι όλες ανίκανες να στηρίξουν ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων; Κι’ αν συμβαίνει αυτό, γιατί τους δόθηκαν τόσα χρήματα και εγγυήσεις; Κι’ όταν η κυβέρνηση δεν εμπιστεύεται τις τράπεζες, πώς θα τις εμπιστευθούν οι καταθέτες;
Συνέπεια αυτών των αποφάσεων θα ήταν να πεθάνουν όλοι οι άρρωστοι από χολέρα στην Αιτή, να χάσει τη μάχη ο Ναπολέων, να σβήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, αν δεν προλάβουν να φύγουν στο εξωτερικό.

 Όργανα υποστήριξης των μικρομεσαίων έχουμε ήδη πολλά (ΤΕΜΠΜΕ, ΕΟΜΜΕΧ κλπ.). Αυτά τα θεωρεί η κυβέρνηση αναποτελεσματικά; Μπορεί και να είναι! Γιατί όμως το νέο -κρατικό κι’ αυτό δημιούργημα- θα είναι καλύτερο; Και πότε θα συγκροτηθεί, πώς θα στελεχωθεί και πότε θα λειτουργήσει; Θα γίνουν νέοι διορισμοί ή θα μεταφερθεί προσωπικό από μετατάξεις; Πότε θα στρωθεί στη δουλεία και πότε θα φέρει αποτελέσματα το νέο ίδρυμα;

 Μικρομεσαίοι δεν θα υπάρχουν πλέον όταν και εάν ολοκληρωθούν όλα αυτά. Μόνον πρώην, αφού για μεγάλο χρονικό διάστημα δε θα τους προσφέρεται υποστήριξη. Αυτό άλλωστε εκφράζει και η λαική παροιμία: ’’Τώρα που σ’ έμαθα να μην τρώς πήγες και ψόφησες’’. Ολα αυτά μου θυμίζουν ένα πρόγραμμα για την καταπολέμηση των κουνουπιών που εξάγγειλε, προ ετών, κάποιος δήμος. Σε συνεργασία με γαλλικό πανεπιστήμιο αποφάσισαν να εφαρμόσουν μέθοδο στείρωσης των κουνουπιών, ώστε να τα εξοντώσουν (αυτό είναι πραγματικό, γεγονός).

Τράπεζες έχουμε πολλές. Πιό πολλές απ’ όσες  χρειαζόμαστε, γι’ αυτό προχωρούν σε συγχωνεύσεις. Αυτό που χρειάζεται είναι να υποχρεωθούν να βοηθήσουν αφού ήδη βοηθήθηκαν. Κι’ αν η κυβέρνηση θέλει μπροστάρηδες-ατμομηχανές, έχει τράπεζες υπό τον έλεγχο της, την Αγροτική και το  Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Διαθέτουν υποκαταστήματα σε κάθε γωνία της Ελλάδας, που μπορούν να βρεθούν δίπλα σε κάθε επαγγελματία. Σε αντίθεση με τη νέα τράπεζα, που -αν λειτουργήσει ποτέ- θα είναι ένα ακόμη καταστροφικό δείγμα κρατικού συγκεντρωτισμού.

Ενας ακόμη νεκροθάφτης.      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου