Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

«Σεπτέμβριος μας έφτασε, εμπρός βήμα ταχύ»

Αυτές τις μέρες η κεντρική εξουσία επισκέπτεται την Θεσσαλονίκη. Κορυφαίοι υπουργοί εξαγγέλλουν εσπευσμένα την προίκα που θα προσφέρει στη «νύφη του Θερμαικού» ο πρωθυπουργός στην προσεχή Δ.Ε.Θ. Οι υποσχέσεις παρέχονται αφειδώς. Ελάχιστοι θυμούνται αν όσα προτείνονται ως καινούργια σήμερα, διαφέρουν απ΄ όσα λέγονταν προ πενταετίας!
Μια συστηματική καταγραφή 25 μείζονος σημασίας αιτημάτων προς τους πρωθυπουργούς κατά τα τελευταία 10 χρόνια εκ μέρους των φορέων της Θεσσαλονίκης δείχνει ότι, μόνο ένα από αυτά προχώρησε ικανοποιητικά (χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων), παρά τα απίστευτα προσκόμματα από διάφορες πλευρές και την τεράστια γραφειοκρατία.
Για τα υπόλοιπα, παρά τις πανηγυρικές υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις, ο απολογισμός είναι πενιχρός:
Εννέα προχώρησαν με βραδύτατους ρυθμούς (μετρό, αεροδρόμιο, εγνατία οδός, πολιτισμός–αθλητισμός, σχολική στέγη, ΠΑΘΕ, χωροταξικός σχεδιασμός, δυτική είσοδος, ανισόπεδοι κόμβοι).
Πέντε δεν έμειναν τελείως στάσιμα (Σέιχ-Σου, Νοσοκομεία – υγεία, στρατόπεδα, μεταποίηση, Διεθνές Πανεπιστήμιο).
Δέκα δεν προχώρησαν καθόλου ή οπισθοδρόμησαν (λιμάνι, υποθαλάσσια, Δ.Ε.Θ., καινοτομία, Θερμαϊκός, τουρισμός, ύδρευση–αποχέτευση, εργασιακές σχέσεις, δικαιοσύνη, εξωτερική περιφερειακή οδός).
Εν όψει του προσεχούς Σεπτέμβρη επισημαίνουμε τα ακόλουθα:
Το μετρό καρκινοβατεί: η γραμμή κορμός μπήκε στον 5ο χρόνο κατασκευής της και δεν χρηματοδοτείται επαρκώς, ενώ δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην αγορά της πόλης. Δεν έχουμε ανάδοχο για την επέκταση προς Καλαμαριά, παρόλο που η δημοπράτηση έγινε προ διετίας. Εδώ δεν χρειάζονται εύκολες υποσχέσεις, αλλά συνεπείς πράξεις.

Η εξωτερική περιφερειακή: εξαγγέλθηκε εύκολα ότι δημοπρατείται το πρώτο τμήμα της (ΤΙΤΑΝ-Κωνσταντινοπολίτικα). Δεν απαιτείται, όμως, πρώτα περιβαλλοντική μελέτη και οριστικοποίηση της χάραξης, δεν προηγούνται απαλλοτριώσεις, για να μην ανέβουν στα ύψη οι τιμές της γης από τις εξαγγελίες;
Η γέφυρα στο Θερμαικό που θα συνδέει Αγγελοχώρι-Μάλγαρα (!!!) ανακοινώθηκε ότι δημοπρατείται εντός του 2011. Παράλληλα, η πολύπαθη υποθαλάσσια εγκαταλείπεται και στη θέση της εξαγγέλλεται η κατασκευή μίνι υποθαλάσσιας. Αυτές οι αποφάσεις πότε ωρίμασαν; Πώς ιεραρχήθηκε να χρηματοδοτηθεί η ζεύξη του Θερμαικού πριν από τον 6ο προβλήτα στο λιμάνι και τα εμπορευματικά κέντρα που σέρνονται για χρόνια;
Το χωροταξικό ανακοινώθηκε ότι μπαίνει σε προτεραιότητα , ώστε στη συνέχεια κάθε έργο και δραστηριότητα να είναι μέσα στα πλαίσια που εκείνο χαράζει. Πριν «μιλήσει», όμως, το χωροταξικό αποφασίζεται η μετεγκατάσταση της Δ.Ε.Θ. στη Σίνδο και η ανάπτυξη της Ζώνης Καινοτομίας ανατολικά. Μήπως θα έπρεπε να γίνει το αντίστροφο, ώστε να εξασφαλιστεί ιδιωτική χρηματοδότηση για τις νέες εγκαταστάσεις της Έκθεσης και τις παράλληλες δραστηριότητές της; Δεν θα «ακούσουμε» το χωροταξικό για τον μεγάλο και τον μικρό δακτύλιο στο ιστορικό κέντρο της πόλης;
Η κυβερνητική παράταξη έχει πολλά έμπειρα στελέχη στη Θεσσαλονίκη. Πρέπει να την προφυλάξουν από εντυπωσιακές και μη υλοποιήσιμες εξαγγελίες.
Οι υποσχέσεις του Σεπτέμβρη να είναι αποτέλεσμα μελέτης, ιεράρχησης, προγράμματος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου