Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

«Η Θεσσαλονίκη χάνει το ευρωπαικό πρωτάθλημα νεολαίας!»



Πρωταθλήτρια στο μαθητικό τουρισμό με τις πενθήμερες εκδρομές ανακηρύχθηκε η Θεσσαλονίκη πριν λίγα μόλις χρόνια. Ξεπέρασε κατά πολύ την Αθήνα και τους άλλους δημοφιλείς προορισμούς, Ρόδο, Κέρκυρα και αυτούς του εξωτερικού. Παίρνουμε λοιπόν το μήνυμα ότι η πόλη μας είναι ελκυστική για τους νέους.
     Και πώς το πετύχαμε αυτό; Τι έκανε η πολιτεία, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι επίσημοι οργανισμοί της πόλης για να κατακτήσουμε αυτήν την πρωτιά; Δεν είναι ορατή κάποια σημαντική πρωτοβουλία, κάποια συντονισμένη ή μεμονωμένη δράση. Η πόλη το πέτυχε μόνη της.
     Εκείνοι που έπαιξαν ρόλο και αυτοί ίσως ασυναίσθητα, με την ατμόσφαιρα που δημιουργούν, είναι οι νέοι και κυρίως οι φοιτητές της πόλης.
Απ΄ αυτή την πρωτιά συμπεραίνουμε ότι η Θεσσαλονίκη έχει και «σήμερα», όχι μόνο «χθες». 
     Την προτίμησή τους προς τη Θεσσαλονίκη εκδηλώνουν και πολλοί νεοεισερχόμενοι στα Πανεπιστήμια, «λόγω ατμόσφαιρας της πόλης», όπως λένε. Θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε αυτή την τάση με ένα σύνθημα: «Θεσσαλονίκη, νεανικό σταυροδρόμι».
     Η προτίμηση των μαθητών για την πόλη μας αποτέλεσε ισχυρό χαρτί για τη διεκδίκηση και την εκλογή της Θεσσαλονίκης ως Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014. Με την επιλογή αυτή, όμως, δεν τελείωνε, αλλά άρχιζε η ιστορία. Δεν επρόκειτο για ένα βραβείο, αλλά για μια ευκαιρία.       Έπρεπε, λοιπόν, στη συνέχεια:
α) να αποδείξουμε ότι έχουμε πράγματι τις προϋποθέσεις προσφοράς προς τη νεολαία και να προσθέσουμε νέα σταθερά στοιχεία ενδιαφέροντος για τους νέους.
β) να οργανώσουμε κατά τη διάρκεια του 2014 σειρά από πρωτότυπες εκδηλώσεις με πρωταγωνιστές τους νέους σε ευρύ φάσμα: στον πολιτισμό, στις πνευματικές αξίες, στις ιδέες, στις τέχνες, στις επιστήμες, στην πολιτική, στη μουσική, στο περιβάλλον, σε κοινωνικές δράσεις, στην οικονομική δραστηριότητα, στον τουρισμό. Κάθε λέξη αποτελεί κι ένα τεράστιο πεδίο.
γ) να κληθούν για συμμετοχή στον προγραμματισμό και τη διοργάνωση δράσεων σχολεία, πανεπιστήμια, νεανικά σωματεία, αθλητικοί σύλλογοι κλπ.
δ) ολόκληρη η Θεσσαλονίκη να βρίσκεται σε εγρήγορση και κίνηση τα δύο χρόνια προετοιμασίας (2012-13) και φυσικά το έτος 2014. Η δράση, η αγωνία, το ενδιαφέρον να διαπερνούν την πόλη ολόκληρη. Η Πάτρα για τρείς ημέρες καρναβαλιού είναι ολόκληρη σε δράση επί μήνες. Εμείς τίποτε δεν καταλάβαμε ως προετοιμασία και ελάχιστα ως πράξη για ένα τόσο σπουδαίο θεσμό, παρόλο που φτάσαμε τα μέσα Μαρτίου.
      Αν γίνονταν αυτό που έπρεπε η Θεσσαλονίκη θα αναβαθμίζονταν από πρωταθλήτρια Ελλάδος σε πρωταθλήτρια Ευρώπης, ως πόλη της νεολαίας.
Όμως, η ευκαιρία χάνεται, όπως πολλές άλλες. Αντί για δράσεις, καυγάδες. Ο δήμαρχος κ. Μπουτάρης, αντί να συντονίζει, αποδιοργανώνει ακόμη και τους συνεργάτες που ο ίδιος επέλεξε. Διώχνει το συντονιστή της διοργάνωσης, με συνέπεια να παραιτηθεί από το τιμόνι του οργανισμού η επικεφαλής δημοτική σύμβουλος, μαζί με την ομάδα των συνεργατών της. Κι όταν επικράτησε πανδαιμόνιο, ο δήμαρχος υπαναχώρησε, όχι γι΄ άλλο λόγο, αλλά επειδή η κ. Πασχαλίδου κουβαλούσε τις περισσότερες ψήφους της παράταξής του και δεν ήθελε να τις χάσει ενόψει εκλογών.
     Αυτά, όμως, δεν αποτελούν τα καλύτερα παραδείγματα για τη νεολαία! Και επιτέλους τα καφέ, η παραλία της πόλης μπορεί να της δίνουν ένα χρώμα, αλλά δεν αποτελούν και clusters κουλτούρας, παραγωγικής δράσης, άθλησης και ψυχαγωγίας της νεολαίας.              

Δημήτρης Κούβελας,
Δικηγόρος
kouvelas@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου