Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

«Ελεύθερη Θεσσαλονίκη: 100 χρόνια παρά 5΄»



«Θεσσαλονίκη 1912-2012» είναι ο τίτλος του βιβλίου-λευκώματος που παρουσιάστηκε προ ημερών στο δημοτικό θέατρο Καλαμαριάς. Συγγραφέας του ο βετεράνος δημοσιογράφος Φαίδων Γιαγκιόζης. Πρόκειται για μία από τις 13 εκδόσεις της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών με τη ευκαιρία των εορτασμών των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Μια εντυπωσιακή και ποιοτική  παραγωγή όπου αναδεικνύεται ο ρόλος της ιστορίας ως δασκάλου και οδηγού για το μέλλον. Τέτοιες πρωτοβουλίες δημιουργούν προσδοκίες για έναν εορτασμό λαμπρό και ουσιαστικό.
Οι οργανωτές της παραπάνω εκδήλωσης-παρουσίασης, όμως,  αποκάλυψαν και μια άλλη πραγματικότητα∙ ο σχεδιασμός των εορτασμών των 100 χρόνων είναι στον αέρα. Οι δύο πρωταγωνιστές και ταυτόχρονα ανταγωνιστές, η Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης και ο Δήμος Θεσσαλονίκης που διαγκωνίζονταν προ διετίας διεκδικώντας το ρόλο του συντονιστή, συντελούσης και της οικονομικής κρίσης, τώρα δεν ακούγονται. Η κυβέρνηση -που αρχικά δήλωσε ότι για λόγους συμβολικούς θα ηγείτο της προσπάθειας ο πρωθυπουργός- τα παράτησε, ο Δήμος βρίσκεται σε αμηχανία. Η Μητροπολιτική Ενότητα της Περιφέρειας Κ.Μ. αναμένει στο ακουστικό της επιδεικνύοντας υπέρμετρο πολιτικό τακτ. Όμως, το έτος 2012 έφθασε και η ανάλογη ευκαιρία θα έρθει μετά από 100 χρόνια. Η πολιτεία και η πόλη έχουν τη ευθύνη και την τιμή αδιαίρετα και δεν έχουν καμία δικαιολογία για την αδράνεια. 
Απαιτούνται εκδηλώσεις ουσιαστικές και όχι δαπανηρές. Να διοργανωθούν, ανάμεσα σε άλλα, πλήθος φεστιβάλ, αθλητικές συναντήσεις, επιστημονικά συμπόσια, δράσεις για το περιβάλλον κλπ. Επέτειος της πόλης σημαίνει γιορτή και συμμετοχή όλων των πολιτών της Θεσσαλονίκης. Από την εκκλησία μέχρι τα αθλητικά σωματεία, από τα σχολεία μέχρι το πανεπιστήμιο, από τα επιμελητήρια μέχρι τους συλλόγους, από τον τύπο και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα μέχρι τους ιδιώτες χορηγούς που θα διαφημιστούν με την ευκαιρία, από τις δημόσιες υπηρεσίες μέχρι τις ένοπλες δυνάμεις. Κάθε τι που εκφράζει τη Θεσσαλονίκη, να βρει τη θέση του μέσα σε ένα πρόγραμμα που δεν απαιτεί τόσα χρήματα, όσο ενδιαφέρον και πάθος για τη πόλη. Με σεβασμό στην πολυπολιτισμικότητα της, την ένδοξη ιστορία της και τη θρησκευτική φυσιογνωμία της.   
Οι γιορτές που διοργανώνει κάθε χρόνο, τις απόκριες, η Πάτρα ενεργοποιούν και εντάσσουν σε δωδεκάμηνο πρόγραμμα ολόκληρη την πόλη κυριολεκτικά: μικρούς και μεγάλους, όλων των κοινωνικών τάξεων και οικονομικών δυνατοτήτων. Κι αυτό γίνεται για μια ψυχαγωγική εκδήλωση που δεν σηματοδοτεί τίποτε άλλο. Όμως, από οργανωτικής πλευράς είναι αξιοζήλευτη και αξιομίμητη.
Ο εθελοντισμός, εφόσον ενεργοποιηθεί, μπορεί να κάνει θαύματα. Παράλληλα, οι διάφοροι οργανισμοί και σωματεία να αποδείξουν τη χρησιμότητά τους συμμετέχοντας στις κορυφαίες εκδηλώσεις με υπεύθυνες μελέτες, θετικές και υλοποιήσιμες προτάσεις, μαχητικές διεκδικήσεις. Βλέποντας μπροστά, το μέλλον κι όχι μόνο το παρελθόν.
Η νεολαία ελκύεται από τη Θεσσαλονίκη, αν κρίνουμε από την προτίμηση που της δείχνουν οι υποψήφιοι φοιτητές και οι μαθητές των σχολείων που την επιλέγουν για τις πενθήμερες εκδρομές τους.
Οφείλουμε να ενισχύσουμε την ελκυστική εικόνα της πόλης  για όλους τους υποψήφιους επισκέπτες της, αλλά και για τους ίδιους τους κατοίκους της. Κι αυτό θα γίνει αν την αγαπήσουμε και τη φροντίζουμε σαν το σπίτι μας. Όλα τα παραπάνω, όμως, πρέπει να γίνουν άμεσα, αν δε θέλουμε να γιορτάζουμε τα 100χρονα όπως την πολιτιστική πρωτεύουσα του έτους 1997, όταν πολλά πράγματα βρέθηκαν εκτός ελέγχου.
Και μη ξεχνάμε! Όταν έχουμε παράπονα και διεκδικήσεις από τους άρχοντες, μη τα βάζουμε με την πόλη. Για μια κακή κυβέρνηση δεν φταίει η Ελλάδα. Για μια ανεπαρκή δημοτική αρχή δε φταίει η Θεσσαλονίκη. Εμείς φταίμε!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου